Îngerii acoperă prin influenţa lor divină aproape toate activităţile umane obişnuite şi sunt prezenţi în viaţa noastră, chiar şi atunci cănd nu-i apelăm. De multe ori însă, o facem într-un mod inconştient prin expresii ca: „…e un Înger de copil!”, atunci când ne referim la frumuseţe, puritate, etc. După cum ştim, copiii sunt cel mai aproape de starea angelică, până când educaţia şi viaţa îi transformă în nişte „oameni mari”. Acest lucru a fost exprimat clar de Iisus, atunci când a spus:„Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăşia lui Dumnezeu este a unora ca aceştia”. Cu alte cuvinte am spune noi acum, după aproape două mii de ani de la aceste cuvinte; nu le alteraţi puritatea, ci mai degrabă învăţaţi voi (oamenii mari) de la ei. Filmuleţul de mai jos, pe care l-am realizat, cu ocazia celei de a 5-a ediţi a „Săptămânii Arhanghelilor” în municipiul Hunedoara, din 2012, este o pledoarie pentru puritate, pentru candoare, pentru frumos. El este în acelaşi timp un strigăt către adulţi, şi tot odată către cadrele didactice, toţi cei care sunt răspunzători de educaţia copiilor nostri; NU lăsa-ţi, insolitul, macabrul să pătrundă în instituţiile noastre de învăţământ!
Fiecare popor este dator să-și apere şi mai ales să-şi promoveze tradiţiile culturale şi spirituale, altfel riscă să-şi piardă identitatea şi în felul acesta să dispară. Geniul nostru naţional Mihai Eminescu ne urează de peste un secol, prin poezia, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”: „La trecutu-ţi mare, mare viitor”. Acest viitor măreţ pe care Eminescu l-a anticipat, se poate manifesta prin cei care trăiesc preponderent starea de candoare, căci genialul nostru sculptor, Constantin Brâncus ne avertizează: „Atunci când am încetat de a mai fi copii, suntem deja morţi.“ Este evident pentru orice om inteligent şi de bun simţ, că cei ce evocă moartea prin măşti hidoase şi groteşti nu vor aduce armonia şi fericirea, ci mai degrabă se îndreaptă spre un comportament decadent, grobian, frizând nebunia, şi maleficul în general. În schimb, stimulând creativitatea şi spontaneitatea prin actul artistic, vom celebra viaţa, frumosul şi bucuria de a trăi.
În aceeaşi poezie Eminescu evocă şi prezenţa Îngerilor, prin versurile:
Îngerul iubirii, îngerul de pace,
Pe altarul Vestei tainic surâzând,
Aşadar Îngerii sunt mesagerii ce aduc ( am putea spune – care trezesc în noi ) măreţia, într-un mod „tainic, surâzând” , de „pe altarul Vestei”. Vesta, sau Hestia în tradiţia greacă, este fiica lui Cronos şi sora lui Zeus, ce a rămas de-a pururi fecioară, deşi a fost curtată de Apollo şi Poseidon, păstrându-şi astfel puritatea. Puritatea este baza, sau altarul după cum ne spune Eminescu, pe care copii se transformă în Îngeri, prin manifestarea sau participarea la actul artistic. Copii suntem cu toţii, îndiferent de vârsta biologică, dacă acceptăm să fim. Cu alte cuvinte putem fii, ceea ce dorim când ne manifestăm LIBERUL ARBITRU.
Să ne aducem aminte starea de copil fără măşti, fără prejudecăţi, fără teamă, ce se avântă în necunoscut, pentru a explora cu bucurie viaţa, cu toate tainele sale.
Acest filmuleţ este în acelaş timp şi o invitaţie în a ne descoperii propriile calităţi angelice prin a reînvăţa de la copii, candoarea, iubirea, iertarea şi tot ceea ce este bun şi frumos, înaintea lui DUMNEZEU.
>